• Motorista convidat, necessitem tot el suport possible per endurir les penes per homicidis imprudents a les nostres carreteres. El motorista JOSEP BOAN ROSANE va perdre la vida per culpa d'un conductor de cotxe que circulava a 130 km/h en una comarcal sense voral, en que havia de circular com a màxim a 70 km/h.

    El conductor d'aquest cotxe, després de l'accident va passar una revisió mèdica i va tornar cap a casa. 15 dies després de l'accident publicava una foto a Instagram alçant el polze, mentre presumia d'una segona oportunitat que, segons ell, li oferia la vida.

    Més info fent clic aquí.

Roger X-ADV

Roger X-ADV

Residència habitual: Sobre Rodes
Editor Wiki
18 Oct 2015
1.240
2.183
Premis
10
Moto
Honda X-ADV
La teva moto té cadena? Aquesta exigeix estar sempre en tensió. Però en la tensió adequada, no et passis. Saps com tensar-la? T'ho expliquem.

Si t'has parat a llegir el llibre de manteniment de la teva moto veuràs que és una operació important. Normalment ve ben explicat en aquests llibres; no és difícil, no requereix que la portis al taller ni que et compris eines especials ni res semblant. És més fàcil del que sembla, trigaràs uns minuts a fer-ho i t'ho agrairà la teva butxaca a l'hora d'haver de canviar més tard el kit de transmissió i fins i tot les dents, si amb això evites que la cadena es surti del seu lloc quan vas en marxa.

mark6058.jpg



Per què tensar-la?

La cadena, com és lògic, es desgasta amb l'ús. Aquest desgast fa que les baules es vagin separant a poc a poc, amb el consegüent estirament de la cadena. Això succeirà més sovint si, a més, la cadena no està ben mantinguda: que vagi més temps "al seu lloc" i ben greixada i neta evita aquest desgast. Si va destensada, pel contrari, va movent més i això va provocant, al seu torn, un major desgast. Corona i pinyó d'atac també es desgasten i una cadena en mal estat els perjudica més. I recorda: aquestes tres peces, cadena, corona i pinyó, sempre s'han de canviar juntes, encara que només una d'elles sembli desgastada.

Tipus de tensors

Bàsicament podem dir que n'hi ha tres: uns es basen en un cargol que empeny l'eix de la roda posterior cap a la punta del basculant i que es troba entre enganxat a aquest eix, cap endavant. Un altre que va a la punta final el basculant, per darrere i que tira de l'eix cap enrere. Aquests són els més comuns. I sistemes d'excèntriques que, recolzant-se en un punt fix per la seva part exterior i el seu centre dins de l'eix, fan que aquest es desplaci cap a davant o darrere, segons la posició de l'excèntrica. Avui dia s'usa menys, però va ser el més usat en les motos dels 70 i 80, sobretot, espanyoles. Després, en basculants monobrazo pot haver altres sistemes (gairebé sempre basats en el gir d'una excèntrica) més rars i dissenyats específicament per a un model de moto.

IMG-20160212-WA0002.jpg
IMG_5489.JPG
IMG-20160212-WA0013.jpg


Els primers solen consistir en un eix roscat perpendicular al basculant, a mitja alçada i ficat en una concavitat que fa el propi basculant. Mitjançant una femella en aquest eix roscat s'empeny l'eix de la roda cap a darrere, tensant la cadena en separar l'eix de roda (i amb ell la corona) del pinyó d'atac. En el segon cas, l'eix va ficat en volanderes solidàries un cargol que llença des de la part posterior del basculant de l'eix. En qualsevol d'aquests dos casos van assegurats mitjançant contrafemelles, de manera que dificulti que per l'ús o per desgast es deixin anar i deixin la cadena solta.

Com procedir?

Per començar, fixa't bé en el que estem fent: tensar la cadena, en el fons, és tirar la roda del darrere cap enrere. No hi ha una altra forma. Per tant, el primer, és deixar anar l'eix. No series el primer que es "tira" de cap a per els tensors sense deixar anar l'eix i, és clar, el parteix, es carrega la rosca o "la fa grossa" d'alguna altra manera semblant. Lògicament, per fer les coses bé, el millor és pujar la moto al cavallet: si el portes a sobre la moto, genial. Si no, busca un manteniment, que són barats i serveixen per a moltes coses. Una altra solució "menys bona" (per no dir barroera) és donar suport a la moto a la pota lateral i que algú tiri d'ella de manera que la roda del darrere es enlairament del sòl en els moments necessaris.

Moto al cavallet, eix de roda del darrere solt; mans a l'obra. Els tensors d'excèntrica són els més fàcils. A la vista està que girant-cap a un costat la roda va cap enrere i la cadena es tensa, i cap a l'altre la roda va cap endavant i destensa la cadena. Poseu-los en el lloc convenient i comprova que els tensors dels dos costats estan en la mateixa posició.

Els de rosca o cargol requeriran una mica més de treball: deixa anar les contrafemelles i estreny o solta en funció de cap a on vols moure l'eix. Solen portar per algun costat una escala per ajudar-te a col·locar els dos costats en la mateixa posició. Si no la porten, procura mesurar que estiguin en el mateix lloc, de manera que la roda quedi recta i no girada cap a un costat. Això sí, tampoc siguis maniàtic i en funció de la teva moto i del seu ús això requerirà més o menys precisió. Diguem que només en una moto de pista que vas a portar molt de pressa és convenient utilitzar un calibre i que en un ciclomotor de camp amb mesurar "a dit" val. Entremig, amb un metre o alguna cosa similar pot valer.

IMG-20160212-WA0011.jpg


En el lloc adequat

Compte al tensar la cadena. En el llibre de taller - de vegades en la pròpia moto, en un adhesiu al basculante- et diu quina és la tensió correcta. Generalment sol ser un vinclament de la cadena, al centre del costat que va per sota, d'uns 2 a 3 centímetres. Tingues en compte que la cadena va des de l'eix del pinyó d'atac, que va en el bressol del xassís a la corona posterior. Entre aquestes dues peces tens la suspensió del darrere, que fa que el basculant pugi i baixi respecte a la resta del xassís. Com, llevat de casos excepcionals (com poden ser les BMW G450 o les Husqvarna TE449, totes dues amb el mateix motor, que porten el pinyó d'atac concèntric a l'eix del basculant) el pinyó va per davant de l'eix del basculant, quan la suspensió puja, la cadena es tensa. Si et passes, quan la suspensió del darrere es comprimeixi la cadena farà límit d'extensió, limitant el treball de la suspensió del darrere i estirant amb l'ús més del que deu. És clar que si ho deixes solt, estalvia't la feina, perquè ¿per a què?

07Z750_REARSUSPENSION_A.JPG


I anem acabant

Una vegada que ja tens la cadena al seu lloc, reaprieta les contrafemelles, després l'eix de la roda posterior i una altra les femelles i contrafemelles, de manera que t'assegures que queden bé fixes. En molts casos, quan ja has reapretado tot et donaràs compte que la cadena, de sobte, s'ha tensat més de com l'havies deixat. Manies d'algunes motos (maleïda Aprilia RS 125, la de vegades que vaig haver de repetir això!). Volta a deixar anar tot, deixa anar una mica la cadena i torna a tancar tot, ben atapeït. S'ha de quedar amb aquesta comoditat que busquem, però amb tot atapeït. Al principi, les primeres vegades que ho facis et pot costar una mica agafar-li l'aire i veure en quin punt has de deixar la cadena perquè quedi en el seu punt un cop hagis atapeït tot. Però al final val la pena.

IMG-20160212-WA0008_1.jpg


Per acabar del tot, no t'oblidis: greixa la cadena. I amb això tindràs cadena per a molts quilòmetres.

Font
 
Fils similars
Autor Títol Fòrum Respostes Data
Roger X-ADV Dubte Com rentar l'interior del casc? Un Cafè Ràpid 9
Xavi Canyo Com renteu la jaqueta de Cordura? Un Cafè Ràpid 23
motoxtrem.com Homologacion moto/ motoxtrem.com Taulell d'anuncis 0
perlanegraviajes Com es fa un tubarro!!! Mecànica de motos i recopilatoris 0
F com vinilar una moto???!!! Mecànica de motos i recopilatoris 4
mami_en_moto Com dominar els exàmes pràctics del carnet A2? Un Cafè Ràpid 45
mami_en_moto Formació Com ens va anar la Formació 3.0 Formació motorista 2
mami_en_moto Com vau arribar a ser motorista? Un Cafè Ràpid 24
Serra com porteu això del límit de 30km/h? Espai de debat 16
En Cesc Com renteu els guants? Espai de debat 18
Xavi Canyo No arrivaré pas com aquest home MotoVlogs propis 1
perlanegraviajes Com sobreviure a la calor amb moto MotoVlogs propis 0
Serra Veurem com Harley deixa de fer motos? Espai de debat 9
Dmotoneumaticos Negoci de Motociclisme Dmotoneumaticos.com Negocis motoristes del territori català 14
elbarbasenmoto Vídeos Com fer rodatge a la moto MotoVlogs propis 2
Roger X-ADV Dubte Com porteu aquests dies confinats? Espai de debat 4
Eloi M'agrada aquesta foto per veure les proporcions, tant de l'autobus com del sidecar. Les nostres motos 0
Roger Eric Granado es defineix com a nou campió d’Europa de Moto2 Espai de debat 0
Roger Com va disórrer la Motovolta Pantans 2017? Rutes en moto 0
Roger Com actuar quan se't creuen animals a la carretera? Espai de debat 0
Roger Com actuar en cas d'accident? Espai de debat 0
Qim44 Vídeos Com aixecar la moto sense cavallet Mecànica de motos i recopilatoris 5
Roger Consells Com us equipeu per anar amb moto a l'estiu? Espai de debat 25
Roger X-ADV Guia-Tutorial Com adjuntar fotografies al fòrum? Espai de debat 0
Roger X-ADV Vídeos Com fer-se ric viatjant en moto (Miquel Silvestre) Espai de debat 0
Xav2 Guia-Tutorial Com recórrer una multa de trànsit? Consultes legals 10
Qim44 Guia-Tutorial Com reduir el soroll del casc Espai de debat 0
Roger X-ADV Vídeos Us heu trobat mai amb una situació com aquesta? Com reaccionaríeu? Espai de debat 7
Qim44 Consells Com anticipar-se als imprevistos quan vas amb moto Espai de debat 4
Roger Guia Com evitar accidents de trànsit durant les vacances? Espai de debat 1
Roger Guia-Tutorial Com actuar davant d'una emergència a la carretera Espai de debat 0
Roger X-ADV Mecànica Com estalviar combustible? Mecànica de motos i recopilatoris 2
Roger X-ADV Guia-Tutorial Com netejar la cadena de la nostra moto? Mecànica de motos i recopilatoris 0
Roger X-ADV Dubte Com retirar protector de dipòsit sense malmetre la pintura? Espai de debat 4
Roger Vídeos Com entrar a les corbes Espai de debat 4
perlanegraviajes Cadena de moto MotoVlogs propis 0
Iván García Consells Rentada i greixat de cadena Espai de debat 8
Tàrraco Tensió de la cadena... Mecànica de motos i recopilatoris 3
Serra Kits de cadena i pinyons (transmissió) Mecànica de motos i recopilatoris 12

Fils similars